Българската ритейл асоциация, обединяваща над 100 фирми от сектора търговия

...
 Българската ритейл асоциация, обединяваща над 100 фирми от сектора търговия
Коментари Харесай

Търговците от моловете към кабинета: Фалираме, ако не ни отворите

 Българската ритейл асоциация, сплотяваща над 100 компании от бранша " търговия на дребно ", изпрати драматично обръщение до държавното управление, в което предупреждават за нова вълна от банкрути.   

Между 10 и 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха. Около 85% от магазините на членуващите в асоциацията компании са затворени поради Ковид-19.  Голяма част от тях нямат и нито един обект отвън търговски център. Заради ограничаващите ограничения заетите в  търговията на дребно са загубили стотици милиони левове, се покочва в писмото на БРА до премиера Бойко Борисов и министрите Томислав Дончев, Кирил Ананиев и Лъчезар Борисов.

От асоциацията настояват за „ неотложно отваряне на комерсиалните центрове, с цел да може най-малко оживелите да се опитат да завъртят колелото още веднъж ".  Ако продължаваме по този начин, ще има още доста банкрути. От данъкоплатци съвсем скоро всички ще станем гости на бюрата по труда. Нашият бранш обезпечава огромна част от  приходите на страната във тип на налози и осигуровки. На представителите на сектора не са нито опростени, нито понижени каквито и да са финансови тежести ", разяснява Рая Попова, Генерален секретар на БРА. 

В писмото се показва, че схемите за подкрепяне на бизнеса са мудни и неефективни:  „ Програмата за подкрепяне на дребни и междинни предприятия „ Запази ме " или 10% от понижения оборот, или беше извънредно ненавременна, с цел да избави едни, или извънредно незадоволителна, с цел да помогне на други, или не доближи въобще до трети. Търговците, подали документи още в първия ден от отварянето на програмата " 10% от оборота " към момента не са получили нито един лев помощ. От мярката „ Запази ме " не могат да се употребяват тези чиновници, като снабдители на стока, които са директно свързани с активността на магазините. Обектите в търговски центрове, които са останали отворени, имат спад на оборотите до 90%, като в същото време не могат да разчитат на държавна помощ ".

От асоциацията акцентират, че хигиеничните ограничения, които моловете и наемателите на магазините в тях са въвели, надалеч надвишават " държавните стандарти " и че за вложили десетки милиони в  средства за стерилизация, защитни средства, филтри и лампи, наемане на спомагателен личен състав за хигиенизиране и други от магазините и моловете са не по-малко от няколко десетки милиона.

" През ноември,  преди повторното затваряне, БРА предложи незабавни ограничения за избавяне на дребния бизнес, измежду които: отлагане на заеми, страната да поеме разноските за консумативи, заплати, осигуровки, а работодателите, заради възбрана да правят активност, да се освободят от налози. „ Нито едно искане не беше изпълнено ", разяснява Рая Попова. Тя дава образец със съседна Гърция, където страната покрива 80% от наемите на затворения малък бизнес. В Холандия и Австрия пък поддръжката за бранша е между 70% и 80% от спада в оборотите.

Сектор търговия на дребно обезпечава прехраната на близо 300 000 души в страната. От БРА уверяват, че магазините може да се приготвят да отворят в границите на 2-3 дни.  
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР